Thursday, November 20, 2008

jom kita blaja bersihkan ayam

tajuk criter ari ni ialah ayam
ni ayam yg udah dipotong tp blom dibersihkan lg

alatan yg diperlukan :papan pemotong :pisau yg tajam :ayam(paling penting)

ni mak aku ajar, leher ayam yg hujung dia ni kena sembelih, kita potong@buang skit. petua org tua kot

ni sisa-sisa ayam yg dah asingkan dr ayam tu macam kulit dan lemak. benda ni buang je dalam tong sampah. jgn bg kucing makan sbb kucing ni nanti dia bawak benda alah ni kat tangga umah ali la, kat dapur abu, kat depan umah usop la. mengotorkan jer...jd buang je dlm tong sampah. bis crite.

ayam yg dah dibuang lemak n kulit tuh, boleh r rendam ngan air garam. mak saya cakap ngan tepung gandum atau tepung jagung pun ok jgk.


pas rendam, then sejat.


masukkan dalam bekas. sebab ni 2 ekor ayam jd guna 2 bekas. mmg sudah azali nyer satu bekas ni muat seekor ayam jer :p


then, masukkan dalam peti ais...


ayam yg tadi dalam sinki, skrg sudah siap masuk tempat sejuk beku. bersiap siaga andai diperlukan kelak. cam manusia kan, biler mati..ade yg mandikan, yg bersihkan, solat, kapan n kebumikan. biler tibe hari akhirat, sume bangkit utk berhimpun di padang mahsyar... (opss sudah lari topik...)

last step..cuci tangan...sbb bau nya hanyir. all the women out there, uols kena pandai bersih chicken taw...
p/s: xde keje benornyer, tuh rajin ngat snap gambor ayam. namepun blogger..kena rajin snap picture.

^,^

1 comments:

hidayah | salim said...

hehe...bgus2...petua baru tu..aku xrajin potong ayam j..goreng ayam je..hahaha...

Related Posts with Thumbnails