Monday, May 25, 2009

yahooo...gaji pertamaku...!!!

perbualan singkat pagi tadi....
che lie: hari ni brape hb?
aku: 25hb...
che lie: gaji awak masuk bile?
aku: dorang ckp bulan mei...
che lie: bulan mei...bulan ni la. eh..gaji awk masuk hari ni kot...
aku: ye ke? hari ni ke?
che lie: ye...tu awk tgk jadual gaji *sambil tunjuk kertas kat dinding. 25 mei masuk gaji...hari ni r.
aku: ye kot...*nada cam x berselera je ngan gaji sendri...
che lie: check online la...awk guna bank mane?
aku: saya bank pertanian... xpe r, nanti saya g bank. mane leh online bank ni.
*perbualan tamat

aku called ros, jtk pkg paka....
aku: hello ros...ade mane?
ros: ye...ade kat kat bank ni..
aku: hehe...masuk x gaji kita?
ros: baru nak cek ni...jap eyh. *lame gak tunggu...
aku: masuk?? * x sabau ni...
ros: ade2...dah masuk... tp x taw masuk brape.
aku: ye ke...hehe... nak g bank r. k la..bye.
*perbualan tamat

aku pun g la bank, trus pegi ke mesin atm. masuk kad, tekan no pin, pilih pertanyaan baki tp...urusniaga dibatalkan... aik..nape plak. aku pun ke kaunter, tanye pekerja kat situ.

aku: kak...nape kad saya x leh guna. urusniaga dibatalkan la.
pekerja: meh sini kad awak?
*aku bg kad
pekerja: kad awak ni disekat sbb x bayar cukai tahunan... *haha...hambik ko. malu... dulu xde duit, aku kuarkan sume duit dlm akuan sampaikan bank nak potong tuk cukai tahunan pun x cukup....haha...
aku: la ye ke. so nak aktifkan balik camne?
pekerja: kena bayar dulu la...
aku: bayar? brape?
pekerja: rm8
*aku bg rm10, dlm hati aku ckp kat dia keep the change tp almaklum cakap dlm hati mane nak dgr, jadik dia kasi jgk balance rm2 kat aku..huhu
pekerja: nah kad. awk pergi cuba skali lagi. kalau x jadik jgk, buat kad baru lah.
aku: k..tenkiu.

aku g cek lagi skali. jeng3...wah banyaknya duit kuuu...haha... inilah gaji pertama akooo...yahoo...:p gumbira rasa hati....jom shoppingggg!!!hehe ^,^

2 comments:

ashie023 said...

OMG..widy widy widy..samalah perbualan aku ngan technician aku td, si Nor tuh..aku tanya, biler gaji masuk? dier ckp x tau, ..aku ckp 25hb ari ni owk, g ar check..pahtu dier g check, masuk..trus dier nak belanja kami makang esok..hahhaha

widydib said...

haha...ptp2 mmg caring...
beh r makang free...

Related Posts with Thumbnails