Saturday, August 1, 2009

sayur lemak kulit rambai

puas rase hati dpt makan sayur rambai ni.
my peberet...hehehe...
sonang yo nak masak ni, meh aku kongsi resepi.- mula2 kupaskan la buah rambai ni, isi dibuang, kulit disimpan.
- lepas tu kulitnyer kena rebus sampai mendidih.
- sejatkan kulit tu dan masukkan dalam ambik periuk.
- masukkan santan (jgn pekat sgt, jgn cair sgt, pandai2 la kamu agak).
- masukkan skali lada hidup potong dua, bawang besar potong dua dan ikan kukus.
- ikan kembung or ikan selayang kamu kukus lebih kurang 4 ekor.
- lepas tu buangkan tulang n kepala ikan, hancurkan dan masukkan ke dalam sayur tadi.
- last skali letak garam secukup rase kamu sendiri.
- letak atas dapur, kacau2 sampai mendidih.
- tutup api, dan boleh dimakan.
opsss...satu lagi tertinggal, PETAI. tu yg penting...hehe...
baru la sodap tuk dimakan.
^,^

0 comments:

Related Posts with Thumbnails