Thursday, March 29, 2012

aku berpurdah

amacam...ok x aku berpurdah? hehe...jgn salah sangka..ini bukan p
erubahan atau penghijrahan..ini cuma aku cuba pakai masa di madinah tempoh hari. ekceli ada cerita disebalik purdah ni...this purdah aku x beli tp dapat percuma. penjual jubah bangsa arab yang berikan..katanya pada aku 'halal' 'halal'...

masa tu waktu malam lepas solat isyak di masjid nabawi, kami jenjalan sekitar masjid dan hotel, niat hati nak shopping sikit2. terjumpa satu kedai jual jubah...jubah2 nya cantik2. angah berkenna dgn satu jubah tu..simple n nice...bila angah try pakai, along pulak berkenan jugak. dorang kemain lagi cuba itu ini, aku bosan menunggu atas kerusi.. dah siap beli tuk dorang, pilih pulak utk acik n iman. lame kot kat kedai tu, masa aku melepak atas kerusi tu aku nampak kain hitam kecik2 tergantung kat tepi rak. aku otak ni pikir ape benda ni, aku pon ambik satu..tetiba tokei kedai tu cakap 'ambil, halal halal...' aku pon ape lagi ambik teros je pakai.. bila aku pakai mmg x sangka penjual arab tu siap tadah tangan dan dia cakap 'inshaAllah..' ermm..agaknye dia doa dengan izin Allah satu hari nanti aku berpurdah kot...ntahlah... btw, aku pon beli 1 jubah dari kedai ni. kami 5 beradik same jenis jubah..all black.. niatnya raya nanti kami akan jadi 5 women in black..hehehe..

lepas dapat purdah ni, aku ronda2 malam tu sekitar hotel pakai purdah...lain macam je perasaannya. best gak..org x kenal..hihi.. ade satu lagi crite, bila aku pakai purdah ade plak yg ingat aku orang arab..yg ingat aku ni dari india pon ade...hihi macam2..

^,^

3 comments:

einaniq said...

cmbest jer pngalaman tuh....moga diberikan peluang tuk jejak ke sna gak 1 ari nanti. amin...!!

widydib said...

inshaALLAH kak ina..moga dipermudahkan jalannya..amin

widydib said...

inshaALLAH kak ina..moga dipermudahkan jalannya..amin

Related Posts with Thumbnails